BESZÁMOLÓ A HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT MEGVALÓSULÁSÁRÓL TANÁRI SZEMMEL

2019. június 7.

  1. április 7-én útnak indultunk Kárpátaljára közel 40 diákkal és 3 kísérőtanárral, hogy részesei legyünk a HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT elnyerése által biztosított csodálatosnak ígérkező tanulmányi kiránduláson, többek között azzal a céllal, hogy újra találkozzunk a csetfalvai iskola tanulóival és pedagógusaival, akik március 25-29-ig töltöttek velünk Budapesten néhány élmény dús napot. Az indulást megelőzően Füleki Tamás történelem szakos kollégánk egy rendhagyó tanórát tartott a kiutazó diákok részére, hogy tisztában legyenek az ok-okozati összefüggésekkel a határon túli kárpátaljai magyarság helyzetével.

Első állomásunk Beregszász városa volt, ahol gyalogos városnézésen vettünk részt egy felkészült idegenvezető irányításával, aki a Beregi Múzeumba is elkalauzolt bennünket. Értékes információkkal gazdagodva, de fizikailag kifáradva foglaltuk el szálláshelyeinket Nagymuzsalyban, ahol a vendéglátó családok ínycsiklandó helyi ételspecialitásokkal várták csoportjainkat.

Hétfő reggel azonnal a Csetfalvi Általános Iskolába látogattunk, ahol lélekemelő és nagyon tanulságos előadásokat hallhattunk arról, hogy miként őrzik magyarságukat az ottani lakosok, naponta szembesülve azokkal a nehézséggel, amelyek a határon túli magyar kisebbséget sújtják. Amikor közösen énekeltünk kárpátaljai népdalokat és átadták a helyi szobrászművész csodálatos fafaragványát, akkor bizony többünk szemébe könny szökött a megható esemény során. Ezt követően mi is kipróbálhattuk a fafaragás fortélyait, amely nagy élményt jelentett főleg a fiúk számára. A budapesti diákok is lelkiekben megrendülve beszélgettek azokkal a diáktársaikkal, akiket előzőleg a Budapesti Móricz Zsigmond Gimnáziumban ismertek meg. Egy barátságos focimeccs után elköszöntünk tőlük, és folytattuk utunkat, Huszt várához. Fizikai kihívás volt a meredek út leküzdése, de a csodálatos panoráma kárpótolt bennünket. Megelevenedett a történelem és az irodalom idegenvezetőnk ízes előadása segítségével.

A következő napokban programunk nagyon feszített tempóban telt, hiszen minél több „csodát” akartunk megmutatni tanulóinknak. Ellátogattunk a beregszentmiklósi kastélyba, Szolyvára, a „malenkij robot” emlékműhez, a Vereckei Honfoglalási Emlékműhez, a Munkácsi és az Ungvári várakhoz, ahol mind megtekintettük az összes fontos látnivalót, és számos magyar vonatkozású emlékhelyen koszorúkat helyeztünk el a megfelelő tiszteletadás kíséretében.

A leglélekemelőbb pillanat az volt, amikor utolsó napunk reggelén vendégszerető szállásadóinktól elköszönve április 11-én a Magyar Költészet Napján, a beregszászi főtéren mi is csatlakoztunk a kárpátaljai magyar iskolásokhoz (véletlenszerűen a Csetfalvaiakhoz), és együtt szavaltuk közel ezren Ady Endre Felszállott a páva c. versét. Zengett a vers refrénje a sok lelkes fiatal előadásában. Ez az esemény méltó lezárása volt ennek a csodálatos 5 napnak, melyet mi is és diákjaink is egy életre a szívünkbe zártunk.

A szerencsés hazaérés után a diákok képviselői is megírták és előadták a beszámolóikat saját szemszögükből.

Köszönjük szépen, hogy átélhettük, részesei lehettünk.

Budapest, 2019. 04. 15.

Bereczki Réka                         Galambos Klára                                  Erdélyi Zsuzsanna